Fritagelse fra digital post
Fra d. 1 november 2014 er alt post fra det offentlige blevet digitaliseret. Det betyder at du ikke længere modtager post fra stat, regioner og kommuner i din almindelige postkasse, men derimod modtager det elektronisk.
Det er fortsat muligt at søge om fritagelse. En fritagelse kan være aktuel, hvis din situation ændrer sig og du ikke længere kan benytte den digitale postkasse.
Reglerne for fritagelse fra digital post kan virke meget uoverskuelige og især, hvis man ikke er erfaren IT-bruger, vil vi meget gerne hjælpe med at klarlægge reglerne for fritagelse på en måde så det er let af forstå.
Du kan søge om fritagelse
En fritagelse gælder som udgangspunkt i en 2-årig periode, hvorefter den skal fornyes. Det er dog også muligt at få en permanent fritagelse, hvis borgeren ikke har mulighed for at blive digital i den 2-årige periode. Det kan være skyldes handicap, demens eller lignende.
Fritagelsesbetingelser
Der findes otte grunde, som giver ret til fritagelse. Det er kun nødvendigt at opfylde et af kriterierne.
Ud af de otte grunde er fem af dem relevante for ældre borgere, du kan læse dem her:
1. Kognitiv funktionsnedsættelse. Hvis du har en pårørende, som lider af demens, så kan vedkommende blive fritaget.
2. Fysisk funktionsnedsættelse. Med dette menes der eksempelvis blinde.
3. Ingen adgang til computer. Hvis du ikke ejer en computer eller har adgang til en. Vær opmærksom på at en smartphone og tablet også tæller som en computer.
4. Sproglig barriere, som vanskeliggør brug af postløsningen markant. Eksempelvis er ordblindhed en af undtagelsesbetingelserne.
5. Praktiske vanskeligheder. Dette kan eksempelvis være en person uden pas eller kørekort, som har svært ved at møde op i Borgerservice grundet handicap, gangbesvær eller lignende.
Er du eller en pårørende omfattet af en af disse betingelser giver det ret midlertidig eller permanent fritagelse.
Hvordan søger jeg fritagelse?
For at søge om fritagelse, skal du møde op i Borgerservice i din respektive kommune med gyldig legitimation, eksempelvis et sundhedskort hvorefter du skal skrive under på at du opfylder en eller flere af betingelserne for at blive fritaget.
Du er ikke forpligtet til at oplyse, hvilken af grundene det drejer sig om.
Hvis du ikke har mulighed for at møde op i Borgerservice, kan en pårørende gøre det for dig. Det kræver blot en gyldig fuldmagt. Den kan du finde her:
Ansøgning om fritagelse med eller uden gyldig fuldmagt.
Du kan søge om fritagelse i alle landets kommuner, hvilket betyder at du ikke skal møde op i Københavns Kommune, hvis du eksempelvis selv bor i Odense Kommune og ansøgeren bor i Københavns Kommune.
Læseadgang
Hvis du ønsker en digital postkasse, men du kan ikke selv bruge den, kan du give andre personer læseadgang. Dette er et frivilligt tilbud og alternativ til fritagelse.
Du kan give en anden person læseadgang via den digitale postkasse eller du kan selv gå ned i Borgerservice og få dem til at gøre det for dig. Du kan også få en anden person til at gøre det, det kræver dog en gyldig fuldmagt og legitimation på den person, som gør det for dig.
